Čabarske mažoretkinje sudjelovale su među najboljim timovima mažoretkinja Republike Hrvatske na Državnom prvenstvu u Rovinju koje se ove godine odvijalo od 11. do 13. svibnja 2018. godine. Njihov odlazak na Državno natjecanje rezultat je višegodišnjeg truda i rada Udruge mladih “Motus” koji je već dobro poznat u gradu Čabru, pod vodstvom učiteljice razredne nastave Sande Štimac.

Odlazak na državno prvenstvo mažoretkinjama grada Čabra omogućili su sponzori: Grad Čabar, Trgovina “Ervi” Tršće, Stolarski obrt “Sandi”, Stolarski obrt ” Stribor”, Pilana “Potok”, Damjan Šoštarić, Polaris Universal LTD, Lož Metalpres, Pilana Toni Trade, ZR Zidar, Protektor-Bandag-Katalinić, Croatia Agent – Gerovo i svečenici Mate Berišić i Marko Gregić. U pratnji mažoretkinja grada Čabra u Rovinju bile su i njihove voditeljice: Sanda Štimac, Mateja Štimac Mesić i Sanja Križ koja je pomogla u organizacijskom djelu.

Državno prvenstvo započelo je prijemom kod Gradonačelnika grada Rovinja, gdje su predstavnice kadetskog sastava Iris Malnar i juniorskog sastava Marija Pintar predstavljale grad Čabar. Nakon toga uslijedilo je okupljanje svih timova na rivi, postrojavanje i svečana povorka kroz grad kojom je otvoreno još jedno Državno prvenstvo.

Juniorke Čabarskih mažoretkinja sudjelovale su u natjecanju sa štapom, a najveći uspjeh postigle su u izboru za Miss mažoret 2018., gdje je njihova predstavnica Sabina Fućak osvojila mjesto druge pratilje. Mlađi sastav – kadetkinje, ove su godine sudjelovale u smotri, što im je veliki poticaj za dalje.

Udruga mladih “Motus” od 2011. godine u gradu Čabru postiže velike uspjehe u radu s mladima. Osim mažoretkinja i plesa u Čabru je organiziran i tečaj karatea, u suradnji s Karate klubom “Delta” Rijeka. Nedavno je Udruga “Motus” sudjelovala u organizaciji maifestacija Dana znanosti koju je vodila Sanja Janeš i Festivala znanosti pod vodstvom Sanje Križ i Sanje Janeš. Manifestacije su se odvijale po pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije. Projekt Mirele Radošević koji je predstavljala na Danu znanosti po nazivom “Ada Lovelace – the first programer”, prijavljen je na međunarodno natjecanje koje je financirano od strane Europske Komisije, European Schoolnet (krovne organizacije za obrazovanje), te STEM Alliance, te od 800 prijavljenih ušao u najboljih 30, i dobio nagradu studijskog putovanja u Bruxelles (Belgija), i sudjelovanje na konferenciji i radionici u Future Classrom Lab.. Studijskom putovanju nazočiti će Mirela Radošević kao nositelj projekta i Sanda Štimac kao predstavnik Udruge koja je sudjelovala u suorganizaciji.