Predsjednica Udruge: Sanda Štimac, mag.prim.educ.

Dopredsjednik Udruge: Martin Kvaternik, mag.educ.geogr.et hist.

Udruga mladih “Motus” osnovana je u listopadu 2012. godine s ciljem poboljšanja kvalitete života mladih u gradu Čabru.

Djeci je od samog početka djelovanja ponuđena mogućnost uključivanja u ples i karate uz stručno vodstvo trenera. Aktivnosti se provode redovito od rujna do lipnja (za vrijeme trajanja nastavne godine), a djeca postižu sve bolje rezultate koje pokazuju rezultati sa brojnih natjecanja.

Suradnja s KK “Delta“ iz Rijeke i njihovim profesionalnim trenerom Nevenom Petrovićem započela je u rujnu 2011.godine. U našim je karatistima već na prvom polaganju za viša zvanja prepoznat veliki potencijal. Mnogi su karatisti osim redovitih pohađanja treninga sudjelovali na zimskim pripremama u Fužinama i ljetnom karate kampu u Selcu. Svoja su znanja pokazali na Županijskim natjecanjima, gdje su na prvom sudjelovanju osvojili brojne medalje (5 zlata, 2 srebra i 11 bronci u katama, te 2 srebra i 9 bronci u borbama). Od siječnja 2016. karate vodi trenirica Martina Baković, a treninge trenutno pohađa 16 karatista.

Plesne aktivnosti za djecu započele su u Čabru u rujnu 2011. godine, a plesačice su vodili treneri Društva za ples „Superdance“ iz Rijeke.  Zbog većeg interesa djece ples se proširuje i u okolna mjesta Gerovo i Tršće, a plesačice počinju voditi učiteljice Sanda Štimac, Jelena Križ i Sanja Branišelj Paulin. Osim sudjelovanja na brojnim priredbama i svečanostima u našem gradu, u ožujku 2013. godine plesačice po prvi puta sudjeluju na natjecanju „Rijeka dance spektakl“ i osvajaju drugo mjesto. Natjecanju se uključuju svake godine, a najzapaženiji rezultat postižu na natjecanju Dance challenge u studenom 2016.gdje plesačice pod vodstvom učiteljice Mateje Štimac Mesić osvajaju prvo mjesto. Na istom je natjecanju i Marija Pintar pod vodstvom učiteljice Sande Štimac u kategoriji solo nastupa osvojila prvo mjesto.

Od siječnja  2014. godine Udruga mladih “Motus” počinje s osnivanjem Čabarskih  mažoretkinja koje ubrzo postaju simbol Grada Čabra i nezaobilazan dio svih kulturnih, društvenih, humanitarnih i sportskih okupljanja u Gradu i okolici. U plesnu skupinu i mažoretkinje trenutno je uključeno 44 djevojčica, a treniraju ih učiteljice Sanda Štimac i Mateja Štimac Mesić.

Osim plesa i karatea, Udruga mladih “Motus” svakog prosinca od 2012. godine organizira i dvodnevno druženje za djecu “Čabarska božićna bajka” koja osim sudjelovanja na brojnim kreativnim radionicama mogu doživjeti radost Božića putem raznih sadržaja koje vode educirani voditelji. Učenicima se organizira noćenje i večera/doručak u Pastoralnom centru Kćeri Marije Pomoćnice, a radionicama prisustvuju djeca iz grada Čabra i okolnih mjesta (Tršća, Prezida, Plešci i Gerova).

Udruga mladih ”Motus”